domingo, 30 de enero de 2011

Buscant solucions - Jaume Torramadé Ribas


1/30/2011 

Ja ha passat una setmana de la manifestació. I gairebé totes les veus que han volgut opinar ja ho han fet. Estic d’acord, en termes generals, en la valoració positiva que n’ha fet gairebé tothom. Sobretot pel que significa de voluntat de canviar les coses, de no resignar-se a una situació que no volem i que un gran nombre de persones de Salt creiem que lluitar val la pena. No hem tirat la tovallola i aixó és positiu!

La societat civil, i més concretament les associacions de veïns ens han llençat un guant als polítics: poseu-vos d’acord i oferiu-nos solucions! Doncs bé, davant el clamorós silenci de l’equip de govern –a qui tocava moure fitxa en primer lloc ja que té la majoria absoluta al plenari de l’ajuntament- jo faré la primera proposta. No sé si em correspon fer-ho, però no esperaré en una situació tan adversa pel nostre municipi a que comenci la campanya electoral per apuntar un full de ruta, ni a tacticismes per a que ningú copiï el nostre missatge. Si algún partit el vol copiar tot o en part, endavant! El que importa és trobar solucions vàlides per a Salt, no si les fa en Pere o en Pau. I ara és el moment.

M’ha agradat el recordatori que es fa avui divendres en els mitjans de comunicació respecte a la presentació d’un pla pilot d’actuació a Salt cofinançat formalment pel govern central i la Generalitat, encara que en realitat els diners que aporta Madrid provenen de la Unió Europea. Ja sé que aquesta precisió no té importància, el que importa és que arribin, però a cadascú el que li toca. Però tot plegat estem parlant de 370000 euros destinats a temes concrets que ajuden, sí, però no són suficients per abordar tota la qüestió.

Jo el que reclamo –i m’agradaria que s`hi afegís més gent, alcaldessa inclosa- és un Pla Coordinat Interdepartamental de la Generalitat i amb participació de l’ajuntament de Salt per afrontar des de totes les perspectives possibles els problemes que tenim i neguitegen la ciutadania.

No existeixen solucions miraculoses que en pocs mesos resolguin la situació que pateix Salt. Serà un llarg treball, sostingut i difícil, però que només pot triomfar si el full de ruta és clar i el rumb es manté invariable durant uns quants anys. Tampoc ens en podem sortir sols, no tenim ni recurssos propis ni massa crítica suficients per donar-li la volta sense comptar amb administracions més potents. Ni es podrà aconseguir si els esforços són aïllats, solitaris, individualistes, des d’una sola perspectiva. Per això cal una administració com la Generalitat –i d’altres com la de l’Estat i l’Europea- i una coordinació efectiva de tots els departaments que s’hi han d’implicar.

L’objectiu final és reequilibrar Salt des de tots els punts de vista: social, econòmic i poblacional. Ara mateix tenim problemes urgents per atendre i segurament els departaments de Benestar Social i Família i Interior són els més directament al·ludits, però n’hi ha d’importants que impliquen Ensenyament, Economia i Empresa, Territori i Sostenibilitat, Justícia, Governació... Que el que és urgent no ens faci oblidar el que és important!

Dit d’altra manera, ara potser necessitem el peix, però el que volem és aprendre a pescar i ser sostenibles per nosaltres mateixos, no dependre sempre de subvencions. I aquí és on des de l’ajuntament hem de fer la feina per construir un futur millor.

Acabo, la meva primera proposta i petició per reconstruir un Salt de futur és l’establiment d’un Pla Coordinat Interdepartamental que amb un pacte amb l’Ajuntament ofereixi una possibilitat de transformació de la realitat actual. 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario