XAVIER BOSCH I GARCIA DIRECTOR GENERAL PER A LA IMMIGRACIÓ
“No podem fer magatzems d'immigrants com als 70”
“Haurem de ser valents i barris sencers herència del franquisme, com pot ser a Salt, tirar-los a terra i fer-los de nou”
“No hi ha en perspectiva cap carnet de punts per valorar la integració”
“Per seguretat, no es pot anar amb la cara tapada, però afecta poca gent i regular-ho no és un tema urgent ni prioritari per al govern”
El pla pilot per millorar la convivència a Salt (Gironès) és un dels documents que ja té a sobre la taula el director general per a la Immigració, Xavier Bosch i Garcia. Una altra carpeta és la dels números: el fons per a la immigració que traspassa el govern espanyol era el 2009 de 43 milions i ara es redueix a menys de 16,5.
Amb Salt, Badalona, Vic... la immigració està en boca de tothom, tant del ciutadà anònim com dels polítics. Creu que se'n fa un ús inadequat?
Acollir 1,3 milions de persones en deu anys és un impacte social important, sobretot si aporten llengües, cultures i religions diverses. L'impacte hi és, tot i que no necessàriament ha de ser negatiu. Quan provoca algun problema d'encaix hi ha gent que se n'aprofita. És evident que de la immigració no se'n pot fer ús polític, sinó resoldre'n els problemes i aprofitar-ne les oportunitats.
Segurament la majoria els problemes els veuen, però les oportunitats...
Catalunya no s'entén sense les migracions que ha rebut al llarg de la història. Si no ara seríem dos o tres milions, un país marginal, sense expectatives de futur i decadent. En canvi, tot i la crisi, tenim una economia potent i som capdavanters en moltes coses. Catalunya es pot plantejar un futur optimista. Hem de treballar en l'acollida, la integració i la cohesió social.
CiU volia mesurar la integració amb un carnet de punts...
No hi ha cap carnet de punts en perspectiva. Va ser una proposta que ha evolucionat cap a l'actual. La integració s'ha d'incentivar amb eines lingüístiques, socials, culturals...
Parlant de tràmits, l'Ajuntament ha de poder vetar el permís de reagrupament per incivisme?
L'Ajuntament té un paper important en els informes per accedir al reagrupament i hem de pactar uns criteris homogenis. Valorar l'incivisme és molt subjectiu, però els municipis han d'anar tots a l'una.
Vic, governat per CiU, va intentar fa un any no empadronar els sense papers. Què en pensa?
Els ajuntaments tenen molts problemes per atendre tota la població immigrada, és cert, però la solució no és marginar els irregulars. Hem de parlar-ne i buscar mesures pràctiques que no siguin deixar fora a ningú.
S'ha de prohibir el vel integral?
És un tema complex que, a més, està en mans dels jutges. Als que ho defensen per religió, els hem de fer entendre que, per seguretat, no es pot anar amb la cara tapada. No n'hem de fer un gran debat, perquè afecta poca gent i no és un tema urgent ni prioritari per al govern.
Una de les primeres coses que ha dit és que s'ha d'evitar que la immigració es concentri en determinats barris. Com es fa?
Amb molts diners i molt de temps. No hem de tornar a caure en l'error dels barris dormitori dels anys setanta, no podem construir magatzems d'immigrants, barris aïllats sense serveis que eviten la sociabilitat entre veïns. Aquells immigrants els han anat deixant i els ocupen els nous. Es repeteix el problema: gent acumulada en males condicions. Haurem de ser valents i, a llarg termini, barris sencers herència del franquisme, com pot ser a Salt, tirar-los a terra i fer-los de nou.
Però ara què hi faran a Salt?
A més de problemes urbanístics, hi ha problemes econòmics, perquè no hi ha indústria, ni turisme... Deixant clar que les explosions de violència no són per la immigració, sinó per una delinqüència juvenil, s'hi farà una injecció de diners per afavorir la integració: plans socials, activitats extraescolars, alfabetització, català... Sumar eines per millorar la cohesió veïnal.
Actuaran contra actituds de partits que s'acosten al racisme?
Sóc partidari de parlar-ne el mínim possible. Si hi ha un fet delictiu confio que serà la fiscalia qui actuï.
Xavier Bosch i Garcia (Barcelona, 1962), director general per a la Immigració, va ser un dels promotors de la Crida a la Solidaritat als vuitanta, diputat d'ERC als noranta, subdirector de la delegació de la Generalitat al Marroc el 2003 i 2004, i des del 2008 és membre del secretariat d'immigració de CDC. Considerat un home d'Àngel Colom, no se sent pressionat per això, sinó per “l'enorme feina i responsabilitat” del càrrec.
No hay comentarios:
Publicar un comentario