domingo, 26 de septiembre de 2010

DIARI DE GIRONA - ´La notícia de l´ARU és molt maca però no està justificada econòmicament´


Portaveu de CiU a Salt. L'exalcalde exposa la seva visió sobre el projecte de l'Àrea de Reforma Urbana (ARU) que hauria de servir per enderrocar habitatges del centre del municipi i que en principi va tenir el suport de totes les forces polítiques però que ara, quatre mesos després, rebutgen la major part de les forces de l'oposició.

Què ha passat en quatre mesos per canviar un vot afirmatiu per un de negatiu?
La primera informació que ens arriba és que es poden obtenir del Ministeri d'Habitatge, en els propers 12 anys, 200 milions d'euros per destinar en el sector centre. No conec cap polític actual, ni de passat, ni de futur de Salt, que s'atrevís a dir que no. Per això vam fer un vot de confiança. Però la realitat no s'acosta en res del que en van dir.
I quina és, doncs, la realitat?
És un conveni incongruent en si mateix. Parla d'enderrocs, de construccions abans de tres anys, però que no se'n construirà cap ateses les especials circumstàncies a Salt... també parla que es reallotjarà la gent al nucli antic i que part del projecte el finançaran els "particulars". I que el 50% d'aquest projecte, que al final no són 200 milions sinó 28 milions, seran a càrrec d'aquests "particulars". Quan preguntem qui són aquests "particulars", ens diuen que serà la Generalitat . Que també serà la gestora urbanística municipal per mitjà de lloguers. Però sí amb el lloguer no en tens ni per posar un pis en funcionament! I també ens diuen que els bancs hi posaran diners. Per uns pisos que ens quedem nosaltres? Arriba el 30 d'agost i l'equip de govern ha de demanar un aclariment al Ministeri perquè no saben ni què han signat. I ara ens diuen que "particulars" és només la gestora urbanística. La gestora no té capacitat de generar ingressos per aquesta quantitat ni en quatre anys, ni en quinze. Ha estat una cortina de fum mentre no es demostri el contrari. En el ple l'Ajuntament va assumir el compromís que al sector centre s'hi destinarien 14 milions de la gestora en quatre anys i 4 milions de l'Ajuntament. No veig la capacitat de poder generar aquests diners. I si no hi ha diners no hi ha projecte. S'ha passat de 200 milions a 28 milions i on l'Ajuntament hi ha de posar el 63% dels diners, 18 milions.
En cap punt del conveni s'esmenta que hi haurà continuïtat després d'aquests quatre anys ni que hi haurà més diners?
El conveni és fins al 31 de desembre de 2014. Només hi ha la possibilitat d'allargar-lo si no s'han acomplert les previsions amb aquests diners però en cap cas diu que hi haurà un altre conveni o que és part d'un projecte més gran i que ara se'n signa una part i més endavant es farà l'altra. No ho diu enlloc.
Ni els 200 milions ni els divuit...
Quan et presenten un compromís que suma 18 milions, s'ha de portar un informe de la intervenció de la casa que digui d'on es trauran els diners. No parlem de 200.000 euros, parlem de 18 milions. S'ha de justificar com s'aconseguiran.
L'any 2007 CiU parlava d'un projecte urbanístic al centre amb una inversió de 50 milions entre Ajuntament, Generalitat i Estat...
Ho van intentar i no vam poder. Hi havia altres temes importants que van requerir que ens hi dediquéssim a fons. Però, a més, quan aquest tema es comença a posar candent és amb l'arribada de la nova immigració. Els efectes els vius sempre una mica després. I hem estat al govern amb un pacte i en minoria sempre. Això vol dir fer molts esforços per convèncer els socis de govern i també un que està a l'opocisió i que t'espera amb ganes. I tot i això ho vam aprovar tot. I quan explota realment la història és el febrer del 2010. I s'ha de llegir tot. Parlàvem de comprar pisos per posar-los a disposició de gent jove, estudiants i gent gran que amb la seva presència donessin un aire nou a aquesta zona i que hi arrelessin. No n'hi ha prou de dir "enderrocar i comprar pisos". S'ha de definir la política a mitjà termini. Tampoc n'hi ha prou de dir "compro i, de moment, ho poso a lloguer". Per exemple, crec que s'ha de discriminar positivament la gent autòctona perquè el centre es torni a assemblar a la resta.
No tenen un pla definit?
S'ha de saber per què es produeix el problema al sector centre. Els pisos són els mateixos ara que fa vint anys. La situació de conflicte és ara i ha anat creixent els últims deu anys. Els pisos no han augmentat. Si tens recursos pots aplicar moltes polítiques. Però si en tens pocs, els has d'aplicar a allò que sigui més efectiu. Fer que hi hagi la gent autòctona. La gent es comporta tal com ho fa la del voltant, com a model.
No se sent una mica responsable de tot el que ha succeït?
No. Sóc tan responsable com l'alcaldessa d'ara. Jo no els he fet mai responsables a ells. Ni a ella ni a Corominas. El que no és responsable és dir en una campanya "Jo vinc i ho soluciono tot". I no tinc ganes de polèmiques barates. Aquest tema el faríem d'una altra manera. Faríem una convocatòria per saber l'opinió de la gent. Algú s'ha mirat l'Agenda 21 local? Parlem de participació? Parlem-ho de veritat!
Si arriba a governar de nou, acceptarà el que digui la consulta, sigui el que sigui?
I tant. S'ha de partir de la base que són diners pensats per a l'habitatge, no per a escoles bressol. Que arribin diners per al sector centre és important. Ara, per què han de servir? Cal saber a què els destinem. Comprar i enderrocar? Comprar i rehabilitar? A comprar i lloguer? Comprar i vendre? Venem a tothom? El centre està desequilibrat. Hi ha una concentració molt alta d'immigració i pocs autòctons. I els autòctons són gent gran. S'ha d'analitzar aquests problemes... no tot és dir "compro i enderroco".
L'equip de govern no ha explicat prou bé l'ARU?
És que l'equip de govern no ho sap. No ho saben. No és mala fe ni incapacitat. S'han trobat amb una notícia a la mà que els ha semblat que podia ser molt positiva, que podia donar una imatge que fan molt pel municipi i l'han llançat sense ni conèixer ni pensar en les conseqüències que pot tenir a diferents nivells. Des del punt de vista social. O en les conseqüències personals. Et trobes gent gran que pregunta: "El meu pis va a terra?". La notícia és molt maca però el tema no està justificat econòmicament enlloc. Onze regidors han adoptat en nom de tots els compromís que l'Ajuntament aportarà 18 milions en els propers quatre anys. Quan vas a la Universitat i t'apuntes, has de saber d'on trauràs els diners per pagar la matrícula. I aquí el mateix.
Canviar d'opinió respecte de l'ARU quan es detecta que hi ha cert rebuig, no és electoralista?
Quan governava vaig mantenir decisions en contra de l'opinió de molta gent. Quan he portat una cosa al ple, malgrat hi hagués critiques, l'he portat. El canvi no és pel rebuig. És el govern qui treu el tema de l'ARU. Responem al que se'ns presenta inicialment i veiem que hi ha socialistes a l'Ajuntament, la Generalitat a Madrid. És fàcil que hi hagi un acord. La realitat és a 18o graus. Si el conveni m'hagués convençut, encara que hi hagués gent que el rebutgés, hi hauria estat a favor.
TAPI CARRERAS

No hay comentarios:

Publicar un comentario