viernes, 1 de octubre de 2010

TOT SALT - Vius a Salt? I okupes o treballes

9/30/2010
Actualment a Salt molts treballadors han vist com la crisi ha engegat a rodar els seus somnis de prosperitat al perdre el seu lloc de treball, una situació ja de per sí dolenta empitjora més quan veuen que vagin on vagin la resposta és la mateixa “no hi ha feina”. La impossibilitat de fer front als rebuts per part d'aquesta gent ha fet que molts pisos del poble quedin buits passant a mans de las entitats financeres.

En un món ideal aquesta situació evidentment no es produiria. En un món gairebé ideal els bancs i caixes haurien impedit a moltes d'aquestes famílies embrancar-se en crèdits que molts de nosaltres sense tenir carreres universitàries ja vèiem de difícil cobrament i ajudarien als més solvents a buscar fórmules per ajornar pagaments. Però... què passa en el nostre món? En el nostre món els bancs es limiten a embargar els pisos per impagament. Aquesta mesura no la podem criticar, estan en el seu dret a fer-ho. El que sí hem de denunciar és la deixadesa d'aquestes entitats a l'hora de fer front als rebuts veïnals que estan obligats a assumir com a propietaris. Tots coneixem prou bé la rapidesa amb que aquestes entitats afegeixen recàrrecs i comissions per a qualsevol gestió que realitzin, però és clar, per cobrar tothom és bo, per pagar no tant. Els mateixos que embarguen per impagament no paguen... Això sí, es deixen un ronyó en anuncis i campanyes publicitàries la mar de convincents on ens mostren com en són de solvents. Com ara Caixa de Tarragona, que just abans de fusionar-se amb Caixa de Catalunya i Caixa Manresa per sobreviure a la crisi, els seus directius s'apugen els sous i les dietes un 43,4% i un 49,5% respectivament. Tots els funcionaris, treballadors públics i mig país amb retallades de sou mentre ells se'ls apugen, si això no és solvència....

Què és el pitjor del cas? Que la resta de veïns del bloc han d'augmentar les seves quotes a la comunitat per l'impagament dels bancs, a més a més han d'aguantar que molts d'aquests pisos hagin estat ocupats amb totes les molèsties i riscos que això comporta, com ara connexions il•legals a la llum i a l'aigua de la comunitat (vinga, anem sumant deute) o conflictes amb els mateixos ocupes ja que moltes vegades són persones problemàtiques. Tampoc podem deixar de banda el tema de què passarà amb aquestes factures pendents si algú compra el pis. El banc que no ha fet front a las factures, les abonarà abans de fer el canvi de noms o hauran de ser assumides pels nous propietaris?. L’article 9.1 e) de la Llei de Propietat Horitzontal fa responsable a aquests últims de tots els deutes pendents en l’any en curs i l’any anterior a la compra.

Ara mateix Gent Per Salt té coneixement de que més de 80 vivendes en el nostre municipi estan ocupades il•legalment. D'entre elles n'hi ha 14 al c/Àngel Guimerà, 8 al Grup Sant Jaume, 9 al c/Manuel de Falla, i moltes d'altres. Potser és casualitat, però aproximadament el 90% de les vivendes estan a la zona ARU i curiosament són les mateixes que les entitats bancàries s'estan desprenent ara mateix a uns preus que feia molts anys no es veien, entre 75.000 i 190.000 euros. Xifres molts llunyanes dels 40.000 o 50.000 euros que està pagant l'ajuntament per els habitatges d'aqueta zona.

Perquè serà? Hi ha algun interès a degradar el sector centre? Ens agradaria creure que no, però se'ns fa difícil.
I els nostres governants? Mirant cap a una altra banda, no sigui que ara que vénen les eleccions els bancs els tallin el crèdit per a la campanya electoral. Crèdit que per cert amb una mica de sort no hauran de tornar en la seva totalitat. L'any 2005 “La Caixa” va perdonar al PSC una part dels interessos d'anteriors campanyes electorals al considerar que al fer 15 anys que s'havien d'haver cobrat aquests havien prescrit. Quina llàstima que cap d'aquestes entitats no hagi mostrat la mateixa paciència a l'hora de cobrar amb els saltencs a qui han embargat.

FONTS :

AUGMENT DE SOUS DE CAIXA TARRAGONA:
http://www.vilaweb.cat/acn/economia/3768808/.html

DEUTE DEL PSC:
http://www.3cat24.cat/noticia/102965/altres/El-PSC-assegura-que-paga-el-deute-amb-La-Caixa-i-considera-prescrits-els-interessos-condonats

Antonio Rodriguez
Coordinador de Gent Per Salt

No hay comentarios:

Publicar un comentario